4 OLIKA SÄTT ATT HJÄLPA/LEDA MÄNNISKOR TILL JESUS!

4 OLIKA SÄTT ATT HJÄLPA/LEDA MÄNNISKOR TILL JESUS! Genom 25 års evangelistgärning har jag och Anette praktiserat olika sätt att få folk frälsta. Självfallet är det endast Gud som drar människor till sig och frälser, andligt "pånyttföder" och förvandlar, men Herren använder enkla och bristfälliga redskap. Viktigt Bibelställe för all evangelisation är Jesu undervisning om sådd och skörd i Matteus kapitel 13, där Ordet som ges ut hamnar hos antingen dålig jordmån eller god sådan där sistnämnda bär god frukt till frälsning. Och därför är all Evangeliets sådd viktig, också där Ordet når dålig hjärtats jordmån eftersom "Evangeliet är Guds kraft till frälsning" som Bibeln lär och Ordet blir "levande och verksamt" i dessa hjärtan för frälsning, fort eller långsamt. Nej, alla blir inte i slutändan frälsta, men alla bör få möjligheten vilket också är Guds vilja.

Nåväl, de 4 olika sätten alltså:

1. Vittnande/predikande till främlingar i "GATUEVANGELISATION" eller varhelst vi möter för oss okända människor, och där vi leder dessa personer i s k "frälsningsbön". Vi har periodvis hjälpt hundratals att ta emot Jesus och frälsning på så vis. Här vet bara Gud hjärtats jordmån och vad Ordet verkar i dem. Fördelen är att man kan nå många på detta sätt, och särskilt människor som annars aldrig skulle få höra evangeliet, detta blir deras enda kontaktpunkt med Evangelium. Nackdelen är dock att man väldigt sällan ser en ordentlig omvändelse och påföljande Jesu lärjungaskap. De flesta av dem verkar fortsätta leva "i världen" som vanligt. Men, det känns fel att förvägra människor möjligheten till frälsning genom att inte praktisera detta sätt, p g a orsaker nämnda ovan. Vi behöver vara synnerligen ledda av Helige Ande vilka vi når på detta vis, vilka vi går fram till och vittnar till. Sedan ingår ju i Gatuevangelisation att stå vid t ex ett "kaffebord" och då kan vi inte välja vem prata med, detsamma gäller predikan på ett torg med mik. och högtalare. Här finns också syftet, förutom att nå många "Evangeliets Proklamation" mitt ibland folket och i samhället. "Dörrknackning" kanske kan ingå i kategorin Gatuevangelisation

2. "KYRKOBASERAD - EVANGELISATION". Svårt hitta rätt ord här. Men, här så bjuder vi in folk vi möter i olika sammanhang till våra Gudstjänster och andra kyrkomöten. Vi har fått leda människor (särskilt invandrare) till Jesus på detta sätt, de har döpt sig och blivit Jesu lärjungar, vilket förståss är en uppenbar fördel jämfört med metod nr1. Och här handlar det om "teamwork", flera har samarbetat för att verkligen få in dem i den kristna hägnen, särskilt betydelsefullt är herdens uppgift här och även andra som samverkat. Nackdelen är att få människor nås med evangelium, i motsats till vissa andra evangelisationssätt. Jovisst, om den nyfrälsta i sin tur når många, men det är inte ofta detta händer, ibland dock...

3. "RELATIONS - EVANGELISATION". Kanske det säkraste sättet att få se riktiga omvändelser med Jesu lärjungaskap, där man inte bara leder personen till frälsning utan följer med och hjälper hela vägen till en fungerande och "självgående" kristen. Man delar livet och vandrar tillsammans i den kristna gemenskapen. Nackdelen är förståss att man når väldigt få på detta sätt. Här behöver dessutom "evangelisten" överlåta lärjungaträningen till andra troende eller andra tjänste- och nådegåvor, för att kunna ägna sig åt Hela sitt uppdrag. För många troende blir detta sätt naturligast bland redan befintlig släkt och vänner, men också bland t ex arbetskollegor och i andra naturliga sammanhang där man kontinuerligt möter samma människor.

4. "MASSMÖTEN". Stora evangelisations satsningar med tusentals lyssnare. Vi har varit med på megasamlingar med över 100 000 människor, i Afrika och Asien. Predikanten har lett tusentals i frälsningsbön, särskilt efter att folket sett Jesus bota sjuka mirakulöst. Massmöten har man i våra Nordiska länder likväl, i stora möteslokaler som t ex Globen i Stockholm. Här förlitar man sig på lokala kyrkors uppföljning av dem som bett frälsningsbön. Vilket väl har fungerat sisådär. Vi har hört och läst om både positiva och negativa "efterrapporter", sistnämnda tyvärr i våra egna länder häruppe i nord. Detta sätt är förståss likt Gatuevangelisation i nr1 ovan, med samma för- och nackdelar.

Slutord: Vi praktiserar gärna alla fyra sätten. De finner Bibliska spår eller exempel allihop, så också i "väckelsehistorien". Självfallet finns fler sätt än dessa fyra, men de flesta av oss känner igen det nämnda. Därtill så är det oändligt viktigt att "så ut Evangelium", t ex via traktatutdelning i brevlådor, på så vis når vi de många och sådana som aldrig annars skulle få Evangeliet, ty de flesta människor har inte vittnande kristna i sina liv...Andra "såningssätt" finns, som t ex via social media och tidningsartiklar, vilket vi också använder, allt för att försöka vinna så många som möjligt till Jesus och Frälsningen. All ära och pris till Herren Jesus Kristus, alltid och för evigt!

1 Kor.3:7: "Varken den som planterar eller den som vattnar betyder något, utan bara Gud som ger växten. Den som planterar och den som vattnar är ett, och var och en ska få sin lön efter sitt arbete. Vi är Guds medarbetare, och ni är Guds åker, Guds byggnad"...Amen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0